Dansen

Dansen

De start

De oogst is binnen en de Doe dans kan beginnen. Op de plantage werd er speciaal eten klaar gemaakt, door de slavinnen die in de keuken moesten werken, voor het grote aantal uitgenodigde landheren. De vrouwen die gekozen waren voor de Banya-dans werden al vroeg in de morgen verzorgd en aangekleed om zo goed mogelijk voor de dag te komen. De slavinnen die moesten dansen hadden een belletje aan hun pols hangen die ze lieten rinkelen wanneer het haar beurt was om de banya-dans voor te dragen, terwijl de heren van smakelijke maaltijden en landwijnen konden genieten gedurende het dansfeest.

onlinecasinoDe mooiste slavinnen van de Doe dans werden ook wel AfrankeriĀ“s genoemd en werden als een soort beschermvrouwen van de slaven gezien. Het was dan ook van haar afhankelijk hoe dat de slaven gedurende het volgende jaar behandeld zouden worden. De AfrankeriĀ“s werden zo prachtig mogelijk aangekleed in wijde gekleurde of gebloemde rokken met daaronder een aantal witte rokken van kant en een satijnen blouse. Het haar van de Afrankeri werd gevlochten en rijkelijk versierd met prachtige bloemen. Daarnaast maakten ze gebruik van grote goudkleurige oorringen en armbanden(slavenarmbanden) evenals halssnoeren gemaakt van glaskralen en om haar enkels goudkleurige kettinkjes met belletjes die zachtjes rinkelden wanneer ze moesten dansen.

Het eten en drinken van de gasten werd iedere keer weer opnieuw bijgevuld en de muzikanten speelden de hele dag en nacht door. Echter op de Doe dans kwam het ook vaak voor dat de slavinnen verkocht werden naar andere plantages en zo van hun familie afgerukt werden waardoor de Doe dans dus niet alleen een dansfeest was maar ook een handelsfeest voor de landheren die de mooiste slavinnen van andere plantages mee naar huis namen.

De blanken vrouwen mochten niet op de Doe dans aanwezig zijn en bleven vaak in huis of brachten hun tijd door op een ander landgoed. Nu je een beetje wijzer bent geworden over de geschiedenis van de Doe dans zal het je duidelijk zijn dat de Doe dans heel belangrijk was voor de slaven in die tijd en ver van een festival een middel te zijn om zo goed mogelijk te kunnen overleven.